Fabels in de kunst

Eerste lezing in de serie Pancras-Westlezingen 

Hoeveel fabels kent u en wist u dat motieven uit de dierenfabels al vanaf de zeventiende eeuw worden uitgebeeld in de schilderkunst? Philips IV, de koning van Spanje, was de eerste die een serie van schilderijen op groot formaat met fabelmotieven bestelde. Rijke aristocraten volgden en lieten hun huizen decoreren met illustraties uit de fabels van La Fontaine. Zelfs in Nederlands zijn er fabelzalen.  

Lisanne Wepler, kunsthistorica aan de Leidse Unversiteit en woonachtig in Pancras-West, vertelt hierover in de eerste Pancras-Westlezing op woensdag 25 maart om 20.00 uur in galerie Zône. Zij zal ons ook voorbeelden laten zien van de zeventiende tot de twintigste eeuw van kostbaar ingerichte interieurs met rijke fabeldecoraties uit Spanje, Nederland, Frankrijk en Engeland. 

Toegang tot de lezing is gratis, maar gezien het beperkte aantal plaatsen vragen we u zich aan te melden via lezingenclub@pancraswest.nl​ om verzekerd te zijn van een plaats. 

De lezingenserie is een intiatief van Annette van den Boom-Melman, Cornelia de Haan, Hans Feddema, Humberto van der Star en Rob van den Boom. Het idee is om ten minste vier keer per jaar in Pancras-West een lezing of andere informatieve activiteit (zoals een rondleiding of wandeling) te organiseren die een link heeft met de buurt. 
Wilt u zich bij de leziningenclub aansluiten of heeft u een idee voor een lezing of andere activiteit, dan kunt u dat laten weten via ​lezingenclub@pancraswest.nl​.

Geef een antwoord