De Lutherse kerk

Afbeelding met tekst, fotolijstje

Automatisch gegenereerde beschrijving

Teken hier de petitie en zorg ervoor dat de maatschappelijke functie van de kerk behouden blijft. 

Een uniek monument

De Lutherse kerk in Leiden is een uniek monument voor Nederland. De Lutheranen bouwden deze kerk in 1618, en het gebouw is daarmee de oudste voor een protestantse kerkdienst gebouwde kerk in Leiden. In tegenstelling tot andere protestantse kerken in Nederland, is de Leidse Lutherse kerk rijkelijk versierd. In 1640 kwamen negen schilderijen van onder andere de Leidse schilder Joris van Schooten in de kerk te hangen. Op het paneel met het Laatste Oordeel schilderde Van Schooten zelfs een zelfportret. In datzelfde jaar maakte Albert Coosman, een belangrijke beeldhouwer en houtsnijder, het schitterende doophek. In 1660 schilderde Barent Fabritius, die de kunst had geleerd van Rembrandt, drie grote schilderijen voor onder het orgel. Zodoende ontstond een parel, die al in de achttiende eeuw werd opgenomen in het boekje over de mooiste plekken van Leiden.

Afbeelding met binnen, gebouw, zuilenrij, steen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het huidige orgel, waar de Lutherse zwaan hoog bovenin prijkt, stamt uit de achttiende eeuw. Aan het einde van de eeuw werd het door de befaamde Rotterdamse orgelbouwer Andries Wolfferts compleet bijgewerkt. Bij de inwijding speelde Christian Friedrich Ruppe, die later muziekdocent van de Leidse universiteit werd, een stuk dat hij speciaal voor dit orgel componeerde. Nog altijd horen de klanken uit dit orgel tot de mooiste van de stad en is heeft het orgel een speciaal plekje in de harten van de vele liefhebbers van orgelmuziek. 

Het interieur en de klanken uit het orgel verbinden ons met de mensen van vroeger. De Lutheranen waren veelzijdig. Van studenten tot arbeidsmigranten en van voormalig tot slaaf gemaakten tot professoren. Het was voor hen een ontmoetingsplek. Om hun verleden te begrijpen en om nieuwe ontmoetingen te krijgen, moet het interieur bewaard blijven in haar puurste vorm. Daarom roept de werkgroep ‘Lutherse Kerk Leiden’ op om de maatschappelijke functie te behouden, waardoor het publiek van deze ruimte kan blijven genieten. Ook zullen dan, mits de omstandigheden het toelaten, de schilderijen van Barent Fabritius terugkeren naar hun plek onder het orgel. 

Afbeelding met tekst, vloer

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met altaar

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met vloer, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ben jij het hiermee eens? Ondersteun ons dan door de petitie hier te tekenen. Alvast heel erg bedankt!

Geef een antwoord