Gemeente Leiden lanceert Zonnekaart

Bekijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen of zonneboiler.

Met zonnepanelen op het dak wekt u uw eigen duurzame stroom op. Zonnepanelen leveren over de hele levensduur aardig wat geld op. En u draagt bij aan de CO2-reductie. Maar twijfelt u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? En hoe zit dat met een zonneboiler? Bekijk op de Zonnekaart leiden.zonnekaart.nl wat de mogelijkheden zijn voor uw huis en wat u kunt verdienen aan de zon.

Veel inwoners hebben al zonnepanelen op hun dak geplaatst. Anderen overwegen het en vragen zich af of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. En zou een zonneboiler ook mogelijk zijn? En wat levert dat eigenlijk op? De gemeente biedt nu een kaart waarop de mogelijkheden en opbrengsten inzichtelijk zijn voor Leidse woningen. Neem een kijkje op de kaart en ontdek of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler. En wat de installatie u kost en oplevert. U ziet het op de Zonnekaart: leiden.zonnekaart.nl

Overigens kunt u ook op de kaart de mogelijkheden voor een Groen dak bekijken!

Wat is een zonneboiler?

Dat zonnepanelen met zonlicht energie opwekken die u in huis kunt gebruiken is bij veel mensen bekend. De werking van een zonneboiler is vaak minder bekend. Een zonneboiler vangt warmte op door een collector op het dak dat via een buis naar het voorraadvat wordt geleid. Hier wordt de warmte afgegeven aan het leidingwater in het vat. Wanneer iemand in huis warm water gebruikt, is dit (deels) door de zon opgewarmd. Als het water te heet is wordt het warme water bijgevuld met koud leidingwater. Of als de zon niet hard genoeg schijnt, waardoor het water in het voorraadvat lauw is, dan wordt het water via een naverwarmer verder bijverwarmd. Bijna de helft van uw energiekosten voor warm water kunt u besparen als u kiest voor een zonneboiler. Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt nooit op en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij.

Salderingsregeling

Zonnestroom die u zelf niet verbruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgt u daar een gunstige prijs voor. Nu is er sprake van dat de regeling wordt afgebouwd. Ook zonder deze regeling zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Ontdek hoe de salderingregeling werkt en hoe het uitpakt als de regeling wordt afgebouwd. U leest meer over de salderingsregeling op de onafhankelijke website van Milieu Centraal:

Zonnepanelen: minder salderen, toch aantrekkelijk | Milieu Centraal

Financieel

Op de website van Duurzaam Bouwloket (https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck) vindt u een overzicht van verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden. De gemeente Leidenbiedt een aantrekkelijke duurzaamheidslening, waarmee u kunt lenen met een aantrekkelijke rentekorting. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

In 2024 volgt vanuit de gemeente een aantrekkelijke gezamenlijke inkoopactie voor huiseigenaren. Houdt u uw brievenbus in de gaten.

Tot slot nog enkele interessante feitjes:

Als u in 2024 zonnepanelen koopt, is uw voordeel te vergelijken met 6 procent rente op een spaarrekening.

Met 10 zonnepanelen op je dak bespaart u jaarlijks 1.000 kilo CO2

(bron: Milieu Centraal)

Geef een antwoord